BAREVNÁ KLUBÍČKA

Co jsou barevná klubíčka?

Barevná klubíčka jsou v poslední době hodně oblíbená. Můžete se s nimi setkat pod různými názvy jako Čarovná klubíčka, Klubíčka snů, Traumgarne, Colorfullmade, Cherubínky. U mě na eshopu najdete v této chvíli Cherubínky.


Je to jedno klubko, které je ručně namotané z několika nitek a obsahuje v sobě několik barevných odstínů, které vytvářejí postupné barevné přechody. Obvykle 1 klubko stačí na výrobu jednoho výrobku - jen je potřeba zvolit správný návin.
Klubíčko je navinuté z různého počtu nitek a vlákno není kroucené, nitky jsou jen společně navíjené na klubko, a proto Vám zpočátku může práce s nimi dělat problémy, ale chce to jen trochu cviku. Klubíčka můžou mít různé barevné kombinace, ale můžou být i jednobarevná. Většina výrobců nabízí i možnost namotat vlastní barevnou kombinaci.

Co znamená počet nitek?

U těchto klubíček se kromě informace o složení, návinu a hmotnosti setkáváme ještě s jedním údajem a to je počet nitek, ze kterých se vlákno skládá. Na tento údaj nejsme na české trhu zvyklí, ale u zahraničních přízí je to celkem běžný údaj a např. na stránkách Raverly.com, je u každé příze doplněn u specifikace přízí i tento údaj. Počet nitek ukazuje, jak je příze silná a na co je vhodná (a netýká se to jen těchto barevných klubíček). Často se používá třeba u ponožkových přízí, které můžeme koupit např. 4 až 6 nitkové.
Pro lepší představu vkládám tabulku, která je dostupná na Raverly.com, kde jsou uvedené údaje o síle přízí a na co jsou vhodné.

 

2 nitky mají slabé vlákno jsou vhodné na jemnější vzory (dají se přirovnat ke slabým háčkovacím přízím).
3 nitky a 4 nitky jsou asi nejvíc oblíbené, odpovají středně silné přízi a mají univerzální použítí
(šátky, halenky, tuniky, šaty)
5 nitky a více už jsou silnější, vhodné na teplejší úplety.

Jakou velikost háčku nebo jehlic zvolit?

Obecně se dá říct, že z kolika nitek se klubíčko skládá, takovou velikost zvolit. Ale zároveň je potřeba vzít v úvahu individuální styl práce každé pletařky - někdo utahuje a někdo povoluje. Dále pak záleží na vzorku, který zvolíme. Má-li být vzorek vzdušnější, je lepší zvolit malinko větší velikost háčku nebo jehlic.


No a nakonec správný výběr klubíčka - jaký zvolit návin a z kolika nitek?


Nejdřív bych chtěla upozornit, že barevné přechody těchto klubíček vynikají nejvíc na šátcích a šálách nebo tunikách či šatech, které jsou dělané do kruhu.
Jednak je potřeba vzít v úvahu, že spotřeba příze u háčkovaných věcí je větší než u pletených a na spotřebu má pak vliv i zvolený vzor, jeho hustota a to jak kdo utahujete. Občas se stane, že klubíčko, které si koupíte Vám nestačí na projekt, který jste začali dělat a chybí pár řad, ale není problém nechat namotat třeba jen 200m jednobarevné nitky, kterou jen navážete.



Pro lepší představu uvedu přibližnou spotřebu u vybraných věcí:


3nitka/500g - pletený šátek, menší háčkovaný šátek, dětské šaty
3nitka/750g - velký pletený šátek, háčkovaný šátek, dámská tunika vel. 38
přibližná spotřeba na tuniku bez rukávů:
S/M (vel. 38 - 40) - 750 - 900m
M/L - 900 - 1100m
L/XL - 1100 - 1400m
XL/XXL - 1400 - 1600m
šaty bez rukávů vel. 38 - cca 1000m 3nitka
tunika vel. 40 - cca 900m 3nitka

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.