ÚDRŽBA PLETENÝCH A HÁČKOVANÝCH ODĚVŮ

Já osobně si nemyslím, že je potřeba praní pletených a háčkovaných věcí nějak dramatizovat.
Mě osobně se nejvíc osvědčil prací gel na vlnu (obvykle jsou v růžových baleních), pračka s programen na vlnu, suchý ručník a místo, kde je možné vyprané věci nechat na ručníku uschnou.

Když jsem bydlela u rodičů a doma jsme měli pračku značky Tatra z roku 1984, tak jsme pletené svetry prali v ruce a ždímali ve ždímačce. Pak se občas stalo, že se při praní svetr vytahal pod tíhou vody. Když jsem měla svoji domácnost a novou pračku s programem na vlnu, začala jsem prát svetry v pračce a mojí mamce se ježily vlasy hrůzou na hlavě, že se svetry zničí. Ale naštěstí, když její stará pračka po 20-ti letech dosloužila a pořídila si novou, také zjistila, že program na vlnu je fajn.

Samozřejmě pokud perete třeba jen čepičku, šátek, šálu, není potřeba kvůli tomu zapínat pračku - to stačí přeprat vlažné vodě. U malého praní se může prací gel nahradit šamponem.

V každém případě bych se vyvarovala těmto věcem při praní pletenin - jednak klasickému sypkému prášku na praní a věšení na šňůře s kolíčky. Prací gel na tyto materiály není zas tak drahý a značně prodlouží životnost oblečení a když už jste věnovali svůj čas jejich výrobě, bylo škoda je nešetrnou údržbou zničit. Pletené a háčkované věci bych nedávala ani do sušičky - vím ze zkušeností některých zákaznic, že některé věci do sušičky dávají a nic se jim nestalo, ale já osobně jsem v tomto opatrná.

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.