Z ČEHO PLÉST NEBO HÁČKOVAT DEKU?

Háčkované a pletené deky jsou hodně oblíbené, obzvlášť pro děti do kočárků a do postýlek nebo jako podložky na hraní.

Než se pustíte do deky je nutné vědět na jaké období a k jakému účelu by měla sloužit.

Na zimní deky a fusaky je nejvíc oblíbená Dolphin baby - je to huňatá žinylková příze, která kromě toho, že je příjemná i zahřeje. Občas se setkávám s dotazy na údržbu a praní a jestli tzv. nepelichá. Cokoliv z této příze je možné prát v pračce na program Vlna v pracím gelu určeném na vlnu a po vyprání nechat uschnout rozložené, rozhodně nevěšet. Pokud budete mít správně ukončené a za zadělané nitě, nebude ani pelichat. Další varianty žinylkových přízí na našem eshopu jsou Bambi, Soft Kitty nebo Velluto. Velluto je oproti ostatním žinylka malinko silnější a není ideální ke kombinování s jinými přízemi, rozdíl byl vidět.

Další možností jsou chlupaté příze je Softy a Softy Plus od Alize - oproti Doplhin baby mají jinak dělané vlákno a po uháčkování jsou z ní pěkné a příjemné věci. Dá se použít Happy od Yarn art, což je chlupatka s lesklou nitkou.

Asi druhé nejoblíbenější příze na deky jsou příze Jeans Yarn art, Jeans, Jeans Etrofil. Jsou to směsové příze bavlna a akryl a dají se z nich dělat jak deky, tak podložky na hraní. Výhodou je široká barevná škála a možnost všechny příze kombinovat, tento materiál se dobře udržuje a při háčkování pěkně přibývá.
Ze směsových přízí nechci zapomenout na Perlinu, Cotton gold hobby, Lux cotton - oproti Gina a Jeans jsou jemnější a pro menší děti ideální. Širokou barevnou škálu má také Baby cotton od Gazzal, ale příze je oproti ostatním slabší.

Příze EverydayEveryday bebe lux, Elit baby nebo Baby best jsou klasické akryly s antipilling úpravou, takže nežmolkují a na deky a polštářky jsou ideální - deky i polštářky jsou víc namáhané a antipilling úprava jim zaručí delší životnost a pěkný vzhled.

Na letní období, kdy je teplo a je potřeba děti jen ochránit před slunečními paprsky jsou vhodné příze Bella, Bella batik, Ideal, Bamboo fine, Perla nebo De lux bamboo. Zároveň to jsou materiály vhodné pro ty z Vás, kdo dáváte přednost čistě přírodním materiálům.
Bella, Bella batik, Ideal a Organic cotton jsou 100% bavlny. Z těchto přízí budou deky slabé, tyto materiály jsou do letního počasí ideální, protože mají chladivé účinky. De lux bamboo je směsová příze bavlna s bambusem.

Oblíbené jsou deky dělané ze čtverců - na ty se používá nejčastěji 100% bavlna např. Camilla nebo směsové příze, které mají širokou barevnou škálu a dají se hezky kombinovat. Ale deka z této 100% bavlny je hrubší a méně poddajná, já osobně bych z ní nedělala deku na přikrytí, spíš podložku na hraní nebo přehoz na křeslo nebo gauč.

A to nejlepší nakonec Merino royal - základní vlastností vlny merino je hřejivost, resp. schopnost zachytávat teplo. Je to díky struktuře vlněného vlákna, které obsahuje množství výstupků a váčků, ve kterých se zachytává teplo. Merino vlna je schopná absorbovat vlhkost - vlhkost se ve vlně zahřeje a nedochází tak k nepříjemnému chladivému pocitu jako u akrylových přízí. Další důležitou vlastností je antibakteriální schopnost vlny - bakterie se na vláknu merina nemnoží tak, jako na akrylových přízích, oblečení z merino vlny tak nezapáchá ani při dlouhodobějším nošení. Merino je 100% přírodní materiál s úžasnými vlastnostmi, bohužel je také nejdražší, nicméně obzvlášť u malých miminek se tato investice vyplatí.

V nabídce je ještě jeden zajímavý typ příze Puffy, Puffy color a Puffy fine a jejich další varianty. A pro tvoření nepotřebujete háček ani jehlice, stačí Vaše šikovné prstíky, protože u příze se pouze proplétají velká oka. Puffy a Puffy color mají větší oka a příze je chlupatá. Dělají se z ní hlavně deky, ale také polštáře, ponča. Puffy fine je slabší, má i menší očka a je podobná žinylkové přízi. Můžete z ní kromě deky a bytových doplňků udělat třeba vestu, pončo nebo tašku. Tvoření je jednoduché, zvládnout to i šikovné děti (můj 11-tiletý syn udělat 2 deky).

Toto jsou nejvíc používané příze, nicméně fantazii se meze nekladou. Vzhledem k tomu, že existuje řada způsobů a vzorů, jak plést nebo háčkovat deku, mohou se použít určitě i batikované příze, které udělají efekt sami o sobě.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.