PONOŽKY A PONOŽKOVÉ PŘÍZE

Dotazy z čeho plést ponožky se množí hlavně před nástupem zimy a tak mě to inspirovalo, napsat na toto téma pár informací.

Ponožky se dají uplést téměř z čehokoliv – často se využívají zbytky přízí a jakýkoliv materiál, což je fajn, protože se pak využije všechno do poslední nitky. Takovéto ponožky jsou spíš jen na zahřátí a na domácí nošení, protože pokud budete v ponožkách chodit i v botách, rychle se prodřou. Druhou nevýhodou je to, že akryl je umělé vlákno a nohy se v něm můžou hodně potit.

Pokud chcete kvalitní ponožky, které vydrží a budou mít dobré termoregulační vlastnosti doporučila bych přízi se superwash. Je to speciálně upravená vlna, které je hodně odolná, může se prát v pračce a nežmolkuje. Složení ponožkových přízí bývá obvykle 75% superwash a 25% polyamid, který vlnu zpevňuje. Tyto příze se vyrábějí v různých tloušťkách a jsou označovány jako 4-fach nebo 6-fach, kde číslo znamená počet nitek, ze kterých je vlákno udělané a tudíž určují i sílu příze. Nejčastěji se tyto příze prodávají v návinu 100g a 420m a jedno klubíčko vystačí na jeden pár pletených ponožek. Pořizovací cena je různá, záleží na výrobci a také na počtu nitek. Dají se sehnat od cca 99,- za klubíčko až po 350,- Kč.

 Ponožky můžete uplést také z čisté vlny, budou krásně teplé a silné, ale nevýhodou je to, že je potřeba se o tento materiál dobře starat – prát v ruce, vyvarovat se střídání teplot, protože vlna je přírodní materiál a mohla by se zničit, zplstnatět.

Další variantou je vlna merino, což je upravená střižní vlna, která je příjemná a nekouše. Ale není tak odolná jako superwash. Ponožky z merina jsou vhodné pro malé děti nebo jen na doma a na spaní, ale v botách při běžném nošení by se rychle zničili.

Na našem eshopu najde ponožkové příze Superwash, Artisan od Alize a Best socks, Lofoty a jednobarevné Socks od Vlna-hep.

Novinkou je příte Wooltime - složení je stejné jako u ponožkových přízí, ale má menší návin a tím pádem je i silnější, je vyráběná v jednobarevné i barevné variantě.

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.