PŘÍZE PRO DĚTI

Výběr dětských přízí je v současné době hodně široký - jak ve výběru materiálu, barev tak i ve složení.

Hodně používané jsou klasické 100% akryly, ze kterých se nejčastěji dělají různé svetříky, soupravičky, čepice nebo bačkůrky, ale tyto příze jsou vhodné pro chladnější období, protože v létě se v nich děti potí. Bohužel se stále často setkávám s tím, že starší pletařky jiné příze než ze 100% akrylu nechtějí a bojí se vyzkoušet novější materiály a pak upletou dětem krásné šatičky nebo sukýnku, ale dětem je v nich horko.


Nejoblíběnější akrylové příze, které nabízeme na eshopu jsou :


Elit baby, Baby best, Baby best batik (je to akrylová příze s bambusem a antipilling úpravou. Pozor nenechte se zmást, příze obsahuje malé procento bambusu a převládá klasický akryl), Everyday bebe lux, Elen baby a Elen baby batik. Ještě bych zmínila přízi Everyday - není to přímo dětská příze, ale je velice příjemná, má antipilling úpravu a oproti některým přízím, které jsou určené pro děti je příjemnější a proto ji ráda doporučuji.

Na léto jsou vhodnější bavlněné nebo směsové příze - jak na čepičky, svetříky, šatičky.

Pro novorozeňata doporučuji bavlněnou přízi Bella, Bella batik, Ideal - tyto příze jsou oproti klasickým bavlnám jako Camilla jemnější a příjemnější, nejsou tak tvrdé, což je dobré hlavně na čepičky pro děti, které zatím jen leží. Na léto doporučím ještě De lux bamboo - je to směsové příze s bambusem, tzn. přírodní materiály.

Na období jaro a podzim jsou vhodné směsové příze - nejčastěji směs bavlny a akrylu - příze Jeans, Jeans color, Jeans Yarn art, Jeans Etrofil, Cotton gold hobby, Cotton gold batik, nebo Bambino lux cotton. Jemnější a slabší jsou Perlina, Baby cotton.

A nesmím zapomnenout na Merino royal - základní vlastností vlny merino je hřejivost, resp. schopnost zachytávat teplo. Je to díky struktuře vlněného vlákna, které obsahuje množství výstupků a váčků, ve kterých se zachytává teplo. Merino vlna je schopná absorbovat vlhkost - vlhkost se ve vlně zahřeje a nedochází tak k nepříjemnému chladivému pocitu jako u akrylových přízí. Další důležitou vlastností je antibakteriální schopnost vlny - bakterie se na vláknu merina nemnoží tak, jako na akrylových přízích, oblečení z merino vlny tak nezapáchá ani při dlouhodobějším nošení.


Novinkou v roce 2018 je příze Puffy a Puffy color z této příze se dělají deky, polštáře, nákrčníky nebo ponča. A pro tvoření nepotřebujete háček ani jehlice, stačí Vaše šikovné prstíky, protože u příze se pouze proplétají velká oka. Zde najde odkazy na produktová videa (a na youtube jich najdete ještě víc). Tvoření je jednoduché, zvládnout to i šikovné děti (můj 11-tiletý syn udělat 2 deky).

V současné době má už většina přízí certifikaci pro děti do tří let, ale já osobně toto moc neřeším. Podle mě je důležité, aby byla příze příjemná, nekousala a hlavně aby byla vybraná příze vhodná na určité roční období.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.